Case - HYboek

Geplaatst op 03-12-2019

HYboek​ 
Willem Bakker is uitgever bij Uitgeverij Bontekoe. De uitgeverij geeft (meeluister)boeken uit voor de leesvakken in het basisonderwijs. Daarbij wordt speciale aandacht geschonken aan kinderen die achterblijven qua leesproces en extra ondersteuning nodig hebben. Specifiek voor die doelgroep heeft Uitgeverij Bontekoe het hybride boek ontwikkeld. 'HYboek' is een online meeluisterboek en wordt met een gedrukt boek geleverd.

 

 

Wat is een HYboek

“Het mooie van een HYboek is dat kinderen tijdens het lezen kunnen luisteren naar de tekst die specifiek op AVI-niveau op basis van de Intervalmethode is ingesproken. Het bijzondere daarvan is dat ieder woord van kleur verandert zodra het hardop voorgelezen wordt waarbij het kind zelf het leestempo en de grootte en regelafstand van de tekst bepaalt. En de HYboeken worden ook nog eens voorgelezen met het leestempo, de uitspraak en pauzemomenten die op het betreffende AVI-niveau zijn afgestemd. Een soort van karaoke, maar dan anders! Door beeld en audio te combineren wordt het begrijpend lezen sterk bevorderd. Zo leren kinderen op een snelle en effectieve manier lezen. Het is een unieke vorm van leren lezen die wij ook voor andere uitgevers wilden verzorgen.”


De behoefte

“Wij zijn op zoek gegaan naar een partij die de software kon ontwikkelen om HYboeken te maken. Daarnaast hadden wij behoefte aan een gebruiksvriendelijke website. Een plek waar kinderen terecht kunnen om onbeperkt online op de pc, mobiel of tablet HYboeken te lezen. Er moest dus een integratie plaatsvinden tussen de portal waar de HYboeken in gemaakt worden en onze eigen website.”


De oplossing

“Na een lange zoektocht belandden wij bij PPMP. Niet omdat er geen andere leveranciers te vinden waren, maar omdat PPMP als enige een betaalbare, goed werkende oplossing kon bieden. PPMP liep namelijk voor op de rest van de markt, had de kennis en beschikte al over een zogenaamde ‘voorlezer’.”


Voordelen

“Met de uitgebreide kennis van IT, multimedia, boekproductie én de ‘voorlezer’ kon PPMP kostenefficiënt een productietool voor HYboeken ontwikkelen. In mei gingen we samen aan de slag om de 'portal/website' en de productietool te ontwikkelen waarin beeld en audio moesten worden gecombineerd met tal van andere features. Het eerste HYBoek werd al in oktober van hetzelfde jaar geleverd, wat erg snel is voor de bouw van zo’n ingewikkelde omgeving. Het is ook nog eens een heel gebruiksvriendelijke omgeving waarin onze auteurs gemakkelijk kunnen werken.”


En meer

“Met deze productietool die eigendom is van Uitgeverij Bontekoe kunnen wij nu dus zelf aan de slag om HYboeken te maken. Ook voor andere uitgevers. We zijn daarbij niet afhankelijk van PPMP en kunnen zelf het tempo bepalen. Daarbij komt natuurlijk dat dit ons niet alleen de nodige flexibiliteit biedt, maar dat het ook uit kostentechnisch oogpunt erg interessant voor ons is. De tool staat bovendien veilig op een server, waarmee continuïteit in vorm en productie gegarandeerd is. PPMP blijft overigens wel aan boord als productiepartner van HYboeken vanuit door ons aangeleverde zogenaamde ePUB3-documenten en audio. En daarnaast zullen zij toekomstige nieuwe features voor ons ontwikkelen. Het HYboek bevalt nu overigens al zo goed dat het onze ambitie is om HYboek ook in Duitsland aan te gaan bieden. Begin 2020 zullen we de eerste gesprekken met potentiële partners hiervoor aangaan.”


Rustig, nuchter en meedenkend

“Ook al hadden we een flink tempo, toch hebben we de tijd genomen om rustig ergens over na te denken. En ook dat past wel bij PPMP die we hebben leren kennen als een bedrijf waar rustige, aardige mensen werken die snel reageren als ze iets gevraagd wordt. Nuchter, reëel en meedenkend. Dat zijn ze.”