Case - Royal Jongbloed

Geplaatst op 15-07-2020

Royal Jongbloed
Jannes Hessels is vanaf begin 2019 algemeen directeur van Royal Jongbloed, een grafisch bedrijf en uitgeverij van met name producten in de christelijke markt. Nu die markt in Nederland krimpende is, is het voor Royal Jongbloed zaak te vernieuwen.

 


 

De behoefte

“Wij waren op zoek naar een partner die kon helpen met het vernieuwen van onze online platforms. In de educatieve markt hebben wij een aantal online producten. Een daarvan is BAS, een platform voor leerlingen uit klassen één en twee van het basisonderwijs en de voorschoolse opvang. Daar hield Jongbloed drie verschillende websites voor in de lucht: één met spelletjes, één met praatplaten en één met een mix van die twee. We hadden een strakke planning en een budget dat niet oneindig is. Daarnaast werkt Jongbloed bij voorkeur met lokale ondernemers.”


De oplossing

“En laten we nu vanuit de uitgeverij al een relatie hebben met PPMP uit Wolvega, omdat zij het ingewikkelde zetwerk en de vormgeving van een aantal bijbels verzorgen. Toen wij met ze in gesprek gingen hadden wij het gevoel dat ze goed begrepen wat wij wilden. Ze stelden de juiste vragen en konden bovendien goed uit de voeten met onze manier van werken. Ik hou van een agile werkvorm: werken met kleine iteraties. Daarnaast was de prijs ook goed.”


Voordelen

“Ik heb heel duidelijk voor ogen wat ik van een technische partij verwacht. Dat is in ieder geval snelheid en binnen budget blijven. We werkten met sprints van twee weken en als bleek dat er iets bijgesteld moest worden, werd er snel gereageerd. Ze hadden bovendien zelf ook goede ideeën om zaken op te lossen. En hadden we elkaar nodig, dan wisten we elkaar gemakkelijk te vinden, hetzij fysiek, dan wel via de telefoon, Teams of Gitlab. Korte lijnen, snel schakelen. Daar hou ik van.”


Fundament

“We hebben geprobeerd het platform zo modulair mogelijk op te zetten, zodat we een fundament hebben waar we op voort kunnen borduren. Want mochten we meer soortgelijke tools nodig hebben of een ander product op het platform willen zetten, dan kunnen wij die zonder al te veel inspanningen integreren. Het levert ons dus snelheid, kostenbesparing en flexibiliteit op.”


Practice what you preach

“PPMP is een no nonsense bedrijf zonder hiërarchische lijnen, waar iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. De lijnen zijn kort en er wordt snel geschakeld: collegiaal en resultaatgericht. En is er ooit sprake van miscommunicatie? Issues worden direct uit de wereld geholpen, zodat iedereen weer gewoon verder kan. Omdat het management betrokken is bij alle projecten, zijn de lijnen kort en leeft er een sterk gevoel van saamhorigheid. Een soort van familiebedrijf. Zo voelt het. 

Bovendien pasten wij qua omvang en denkwijze goed bij elkaar. Om samen te kunnen werken moet je elkaar begrijpen, elkaar aanvullen. Dat is de helft van het werk. Want wat wij doen is mensenwerk. Als leverancier moet je gevoel hebben bij de klant en vice versa. En dat betekent dat je als leverancier moet passen bij de omvang van het bedrijf. 

En last but not least: Practice what you preach. En dat doen ze. Want ze hebben zich hard gemaakt om de afspraken over planning en budget te halen.”