Case - Van In

Geplaatst op 03-12-2019

Uitgeverij Van In​ 
Filip van Emelen is uitgever bij de Belgische Uitgeverij VAN IN. Een uitgeverij die bij uitstek naam gemaakt heeft in de educatieve sector. Toen VAN IN in 2014, samen met uitgeverij Malmberg, op zoek ging naar een partij die software kon ontwikkelen voor de realisatie van hun zogenaamde ‘digitale ontdekplaten’, kwamen ze terecht bij PPMP.

 

 


 

De behoefte

“Wij hadden een idee. Met name generaties Y en Z hebben behoefte aan beeldmateriaal in een didactische context. Daarom wilden wij digitaal lesmateriaal laten maken, bestaande uit beelden met toelichtingen in dieper liggende lagen. Zogenaamde digitale ‘ontdekplaten’ die snel en gemakkelijk aangepast kunnen worden. Vervolgens zijn wij op zoek gegaan naar een professionele partner die het programmeerwerk op zich zou kunnen nemen.”


De oplossing

“En laten we nu op PPMP stuiten. Een gezond, Nederlands bedrijf zonder poeha. PPMP heeft onze vraag goed verwezenlijkt: ze ontwikkelden platen waarmee wij leerlingen met beelden konden confronteren. In het begin moesten wij voor iedere wijziging en iedere nieuwe ontdekplaat naar PPMP. Vervolgens is PPMP zelf aan de slag gegaan met een klantvriendelijke oplossing, omdat ze aanvoelden dat wij, de klant dus, er behoefte aan hadden om zelf ontdekplaten te maken zodat we sneller zouden kunnen schakelen en goedkoper uit waren. Dit was best een riskant voorstel van PPMP, omdat ze zo een deel van de programmeringsopdrachten kwijt zouden raken.”


Voordelen

“Het voordeel voor ons is dat met name onze auteurs zelf ontdekplaten kunnen maken. Het programmeren zou anders te duur worden en bovendien zouden we minder flexibel zijn.

Met deze oplossing, die PPMP nu onder de naam Explorit in de markt zet, is het programmeerwerk tot een minimum beperkt gebleven en kunnen wij snel anticiperen op gewijzigde informatie. Want informatie over didactische onderwerpen wijzigt regelmatig waardoor we anders de platen steeds weer opnieuw door PPMP hadden moeten laten actualiseren. Dat is iets wat we nu in eigen beheer kunnen doen. Flexibel en betaalbaar dus.”


En meer

“Toen wij PPMP ontmoetten hoopten wij een partij gevonden te hebben die goed kan luisteren naar de klant en betrouwbaar is. En laat die wens nou helemaal uitgekomen zijn. Zij houden zich aan hun afspraken en denken mee met de klant. Dat meedenken lijkt wel een natuurlijke houding van alle medewerkers van PPMP.

En wat misschien nog wel het mooist is: wij hadden een idee. Dat idee is verwezenlijkt. En meer dan dat. Want door het meedenkend vermogen van de medewerkers van PPMP zijn er tal van features bij gekomen. Features die wij niet eens bedacht hadden. Zo kunnen leerlingen tijdens het leerproces zelf beelden en informatie manipuleren. Ze kunnen multiplechoicevragen beantwoorden.”


Al na 1,5 uur zelf aan de slag

“Iets wat ook heel mooi is, dat is het feit dat een docent na 1,5 uur training zelf aan de slag kan met de creatie van een ontdekplaat. Op dit moment hebben we zo’n 40 docenten die zelf platen kunnen maken. Zelfs vanuit huis. Kan je je voorstellen dat al die auteurs aanvankelijk een scenario bedachten. Dat werd uitgewerkt en vervolgens aangeleverd bij de redacteuren. Die schreven content en leverden informatie aan bij PPMP waarop vervolgens PPMP de plaat kon programmeren. Al die stappen kunnen nu zo’n 70% sneller gedaan worden dan eerst. Een auteur kan in twee tot drie dagen tijd een complete ontdekplaat maken. Zo kan hij snel inhaken op de actualiteit, waar ter wereld hij zich ook bevindt.”


Totaaloplossing

“Wat PPMP ook kan is een totaaloplossing leveren. Dan verzorgen zij de beeldverwerving en de animaties. Daarnaast zoeken zij de stem bij een audiovisuele plaat en regelen de studio. Dat werk doen ze – nu we zelf platen kunnen maken – niet meer. Eigenlijk zijn ze een dief van hun eigen portemonnee, want ze stoten een deel van hun inkomsten af. Maar blijkbaar vond PPMP het belangrijker om producten te leveren waar klanten tevreden over zijn, dan producten waar zij zelf rijk van worden. Heel nobel.

Een modern, meedenkend, Hollands bedrijf. Dat is PPMP.”